Povestea celebrei Fontana di Trevi

Daca tot am vorbit despre Roma merita sa povestim putin despre unul din simbolurile sale si anume Fontana di Trevi. S-ar putea crede ca aceasta este doar o fantana frumos decorata foarte populara datorita mitului dorintelor puse la aruncarea unui ban, insa in spatele sau se ascunde o istorie de peste 2000 de ani.
Exact locul unde se varsa apa fantanii astazi este locul unde in antichitate se varsa apa din apeductul Aqua Virgo, apeduct construit in jurul anului 19 inaintea erei noastre, acesta fiind unul din apeductele care au aprovizionat Roma antica cu apa proaspata pentru aproape 400 de ani. Din pacate o data cu prabusirea imperiului Roman, apeductul nu a mai fost folosit si a ramas o ruina pana in 1453 cand Papa Nicholas V impreuna cu arhitectul Leon Battista Alberti au renovat complet apeductul si au construit in actualul loc al fantanii un bazin de apa simplu doar pentru aprovizionare cu apa a cetatenilor. Au urmat apoi o serie de renovari si imbunatatiri pana cand in 1762 fantana a fost terminata in forma ce o cunoastem astazi.
O ultima renovare a avut loc in 1992 cand a urmat o curatare generala si tevi de recirculare a apei au fost montate.
Astfel ca astazi vizitand Roma si aruncand un banut pentru implinirea unei dorinte, locul unde afla Fontana di Trevi este cu atat mai frumos cu cat stim istoria din spatele ei si dupa cum spune leganda un banut aruncat in fantana asigura celui ce arunca cel putin o alta vizita in Orasul Etern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *