Bisericuta lui Stefan Cel Mare

Imi amintesc cu mare placere de calatoria noastra prin Bucovina. Manastirile, peisajele si oamenii au fost extraordinari. Insa daca ma gandesc la ce m-a impresionat cel mai mult inclin spre o mica bisericuta de lemn cu o poveste unica.
In drum spre Manastirea Putna, chiar langa cimitirul satului, este o bisericuta mica de lemn -Biserica de Lemn Intrarea Maicii Domnului, care dateaza din secolul al XIV-XV-lea. Cu alte cuvinte o bisericuta de lemn veche de 600 de ani.
Aceasta este cea mai veche si singura biserica de lemn medievala, de pe vremea lui Stefan Cel Mare de la Volovat. Vechimea exceptionala si planul arhaic ii confera o valoare inestimabila
Intrand inauntru simti ca te intorci in timp, in Moldova Medievala si parca iti imaginezi slujbele care au avut loc aici acum 600 de ani. Ghidul ne-a povestit pe scurt etapele constructiei bisericii, trei la numar:
Biserica Medievala, aceasta a fost ridicata in secolul XV dar legenda o plaseaza cu un veac mai devreme la mijlocul secolului XIV, aceasta servind drept necropola legendarului voievod Dragos.
Biserica Parohiala, este cunoscut faptul ca aceasta modernizare a avut loc in 1778 iar din 1786 . biserica a devenit schit dependent de Manastirea Putna,incepand de atunci, biserica de lemn din cimitirul satului a devenit biserica parohiala a localitatii.
Pronaosul Nou, Ultima etapa de constructie a avut loc in anul 1871 avand ca scop marirea capacitatii bisericutei pentru a putea primi un numar din ce in ce mai mare de credinciosi.
In jurul anului 1900, incepe sa se construiasca o biserica de caramida, in imediata apropiere a bisericii de lemn. In anul 1908 a fost finalizata constructia noii biserici parohiale (cu hramul “Nasterea Maicii Domnului”), care a preluat aceasta functiune de la vechea bisericuta de lemn.
Astazi, biserica de lemn are rolul de capela si de muzeu. Daca ajungeti prin zona va recomand sa o vizitati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *